Så klarar dina ventiler bi-axialt tryck
Kommer tryck att kunna uppstå från två riktningar, även kallat bi-axialt, så måste du välja en kulventil som stödjer detta genom att vara tät i båda flödesriktningarna. Kontrollera också att du har fortsatt rätt läckageklass i båda flödesriktningarna. Detta uppnås genom att du har två av varandra oberoende tätningssystem hos ventilen.
För att fånga upp frågan om täthetsklass, vad är kraven för just din tänkta applikation? En mjuktätad kulventil skall uppnå läckageklass A enligt EN 12266–1 för att räknas som tät. Metalltätade kulventiler kan i vissa lägen accepteras med en lägre läckageklass till förmån för att kunna hantera extrema temperaturer eller mycket slitande fluider.
Vill du ha möjlighet att renovera din kulventil?
Vill du i så fall kunna genomföra bytet av tätningar tex. In-line? Välj då en tredelad kulventil som har en design som stödjer detta. Omfattas den tänkta ventilen av säkerhetskrav på dubbel avstängning? Vill du av kostnadsskäl slippa att köpa in och montera två konventionella kulventiler så titta istället på en kulventil med DBB (Double Block & Bleed). Detta begrepp innebär att ventilen är tät i båda flödesriktningarna och att huset kan dräneras för att kontrollera täthet. För att välja detta koncept, kontrollera att tredje part har certifierat ventilen för detta ändamål.
Vill du ha fler tips när du ska välja kulventil? Ladda då ner vår guide ”Så väljer du rätt kulventil” som innehåller dessa och många fler tips.