I mer än ett sekel har vätgas spelat en avgörande roll som råmaterial inom olika tillämpningar. Globalt förbrukas cirka 94 miljoner ton vätgas varje år, vilket förväntas att fortsätta öka.
Raffinaderier (vattenreningsprocesser, krackning etc.) och den kemiska industrin (ammoniak- och metanolproduktion, livsmedelskemi, kemisk syntes etc.) står i dagsläget för den största delen av vätgasanvändningen. Men, på grund av den förändrade politiken för att minska koldioxidutsläppen inom energisektorn hamnar vätgas som energibärare, främst den som är producerad med metoder som ger låga CO2-utsläpp, alltmer i fokus. Förutom industriell användning inom kemi, petrokemi och raffinering, fokuserar framtida vätgas-tillämpningar på stålindustrin, bränslecellsmobilitet samt stationära och mobila tillämpningar.
Vätgas-kompatibla kulventiler
Användningsmöjligheterna är lika många som de ventiler som krävs för produktion, lagring och transport av vätgas. Ventilerna som används längs vätgasens värdekedja måste uppfylla strikta krav på säkerhet, design, materialbeständighet och kvalitet. Inte minst eftersom vätgas, som är det lättaste grundämnet, har en mycket hög diffusionsförmåga. Dessutom måste ventilerna klara extrema tryck och temperaturintervall.
För avstängning i högtrycksområdet (120 bar) vid vätgasförsörjning används den tredelade kulventilen INTEC 113G (K811)-M-S-HP-FSD i nominell storlek NPS 2″ och med tryckklass 2500.
>> Dessa ventiler har ett högprecisionslager med en fjäderbelastad metall-mot-metall-sittyta i båda ändar.
>> Spindel, kula och trunnion lagringen är tillverkade av superduplexmaterial och gjutna i ett stycke.
>> Kulan och kulans säten har en porfri, nickelbaserad hårdmetallbeläggning som appliceras genom termisk sprutning med efterföljande smältning. Kul- och sätessystemet har en ythårdhet på 62 HRC. Detta resulterar i en permanent, gastät avstängning och säkerställer underhållsfri drift även i applikationer med höga manövercykler.
>> Konstruktionen av den dubbellagrade (trunnion) kulventilen säkerställer att de extrema krafter som uppstår vid högt tryck absorberas av spindeln och bottenlagringen, vilket resulterar i ett betydligt lägre vridmoment. Detta leder till betydande kostnadsbesparingar vid val av ställdon.
>> Materialet i ventilhuset, 316L (austenitiskt stål), uppfyller de allmänt accepterade kriterierna för hantering av vätgas, vilket bekräftas i ett positionspapper från VDMA (German Engineering Federation).
>> Kulventilen kan utrustas med olika tillbehör, t.ex. en spindelförlängning, en manuell växellåda m.m.
Som specialist på industriventiler ställer KLINGER SCHÖNEBERG GmbH höga krav på konstruktion och materialval för de enskilda ventilkomponenterna för att säkerställa permanent teknisk täthet i porten och utåt. “För att konstruera våra ventiler använder vi vårt eget dedikerade analys- och konstruktionsverktyg CHOICE INTEC, med vilket vi utvecklar en kostnadseffektiv, funktionellt optimerad lösning”, säger Marcel Goßmann, VD för KLINGER Schöneberg.
“Förutom den övergripande processen, investerings- och driftskostnader samt energibehov, tar vi även hänsyn till den tekniska miljön.”
Marcel Goßmann, verkställande direktör för KLINGER Schöneberg