Klockan tickar på: Senast 2025 måste ESG-rapporteringen inkludera tillförlitlig hållbarhetsdata från KLINGER-koncernen. Ines Weikl är ansvarig för rapporteringen och Yusuf Avci ansvarar för den operativa implementeringen.
Ms. Weikl, du och Yusuf Avci har arbetat tillsammans med ett stort projekt i flera månader nu: KLINGER-koncernens ESG-rapport. Hur närmar ni er med det här projektet?
INES WEIKL: Jag har varit på företaget sedan oktober 2021 och arbetar med koncernredovisning. Där tar jag hand om alla våra redovisnings- och kontrollaktiviteter, som i sin tur påverkar hållbarhetsrapporteringen. Jag är fortfarande ny på ämnet hållbarhet, jag är mer av en siffermänniska och det är där jag kan dra nytta av min erfarenhet av att upprätta årsredovisningar.
Vilka siffror måste du ta hänsyn till i ESG-rapporten?
INES WEIKL: Det handlar om allt från energiförbrukning och antal anställda till löneskillnader mellan könen och leverantörsdata. För att uppfylla våra rapporteringsskyldigheter har vi definierat cirka 100 nyckeltal (KPI:er), som våra dotterbolag måste tillhandahålla i varierande grad. För att samla in de uppgifter som behövs för ESG-rapporten använder vi vår befintliga infrastruktur för finansiell rapportering, dvs. samma system som ger oss en överblick över koncernens finansiella situation.
Ines Weikl har mer än 15 års erfarenhet av att rapportera finansiella nyckeltal och upprätta årsredovisningar.
Med denna rapport uppfyller KLINGER-koncernen sin skyldighet enligt EU-lagstiftningen och bidrar till att uppfylla klimatmålen. Vilka fördelar förväntar du dig av ESG-rapporteringen?
YUSUF AVCI: Vår första uppgift är att definiera enhetliga standarder för alla KLINGER-koncernens dotterbolag, på så sätt kan vi göra jämförelser och få en tydlig bild av status quo. Rapporten hjälper oss att etablera en gemensam utgångspunkt. Sedan kan vi använda den grunden för att bygga de nödvändiga optimeringsåtgärderna. Om vi inte vet var vi står kan vi inte heller veta vart vi ska. De fakta och siffror som ESG-rapporteringen ger kommer att hjälpa oss att röra oss i rätt riktning.
Yusuf Avci har haft olika befattningar inom KLINGER-koncernen sedan 1992. Han har varit ESG Manager på KLINGER Holding sedan september 2023.
Som en förberedelse för att uppfylla vår rapporteringsskyldighet har ni ägnat de senaste månaderna åt att skapa ett standardiserat ramverk för koncernen. Vilka är utmaningarna här?
AVCI: KLINGER-koncernen har en varierad sammansättning, som består av många olika företag. Det är naturligtvis skillnad på om du rapporterar klimatdata som ett produktionsföretag med energiintensiv tillverkning eller som ett handelsföretag som driver stora lager. Så vi kommer att behöva göra individuella justeringar på plats hos varje företag för att säkerställa att de kan förse oss med de siffror som krävs.
WEIKL: För att sammanfatta de olika tillvägagångssätten i en gemensam nämnare har vi definierat tio åtgärdsområden (se faktaruta), som vi har tagit fram utifrån de tio ESG-kriterierna. Dessa är likadana för alla dotterbolag. Vi har också tagit fram specifikationer som säger exakt vem som måste redovisa vilka uppgifter, inom vilken period detta ska ske och till och med vilken måttenhet som ska användas.
När kommer den första ESG-rapporten att sammanställas?
AVCI: Rapporten är omfattande och omfattas av strikt definierade rättsliga bestämmelser. Den måste lämnas in för första gången 2026. Det innebär att vi måste samla in data för räkenskapsåret 2025 för att kunna förbereda och lämna in den inom denna tidsram.
WEIKL: Precis som årsredovisningar måste ESG-rapporterna genomgå en extern revision.
Vilka resultat från rapporten ser du särskilt fram emot?
WEIKL: De sociala uppgifterna kommer säkert att vara intressanta, eftersom ESG-rapporteringen också handlar om de anställdas välbefinnande och inte bara om miljöfrågor. Vi har redan gjort småskaliga undersökningar på det här området, men i framtiden kommer vi att få en mer heltäckande bild.
Det kommer också att göra uppgifterna jämförbara inom hela KLINGER-koncernen för första gången. Det ska bli intressant att se vilka effekter standarderna kommer att få på global nivå, särskilt med tanke på vilken potential vi fortfarande kan utnyttja här.
Faktaruta
De tio ESG-områden som KLINGER arbetar med
>> Klimatförändringar
>> Vattenförbrukning
>> Vattenförorening
>> Ämne av särskild betydelse
>> Cirkulär ekonomi
>> Kunder och slutanvändare
>> Arbetstagarnas villkor
>> Arbetstagare i värdekedjan
>> Företagskultur och värderingar
>> Efterlevnad av lagar och regler
Vanliga frågor (FAQ)
>> Vilka konkreta åtgärder kommer att kunna sättas igång baserat på fakta och siffror i KLINGERs ESG-rapport?
Lagen kräver att företag lämnar in en plan för att uppnå klimatneutralitet. För att nå EU:s klimatmål krävs det att klimatskadliga utsläpp ska minska med 50 procent till 2030 och reduceras till noll till 2050. Vilka projekt och åtgärder vi kan genomföra för att uppnå detta kommer sedan att beslutas utifrån siffrorna och bedömningarna i ESG-rapporten.
>> Hur går KLINGER tillväga för att samla in data till ESG-rapporten?
KLINGER-koncernen har satt upp en styrningsstruktur där varje bolag måste utse en hållbarhetsexpert. Denna person kommer att hantera hållbarhetsfrågor inom företaget och ansvara för att kommunicera relevanta nyckeltal för ESG-rapporten.
>> Vad står förkortningen “KPI” för?
KPI står för Key Performance Indicators. Dessa kan användas för att mäta om det önskade resultatet har uppnåtts i slutet av en process. Inom företagsekonomi används det för att fastställa företags framgång, prestanda och kapacitetsutnyttjande. I ESG-rapporteringen omfattar nyckeltalen ett företags CO2-utsläpp, energianvändning och vattenförbrukning.
Faktaruta
Visste du att …
… över 1000 nyckeltal (KPI:er) har definierats i det rättsliga ramverket för ESG-rapportering? Tillsammans utgör de riktlinjer som företag kan använda för att formulera sina egna klimatmål och rapporteringsmetoder.
… KLINGER också lägger större vikt vid ämnena anställningstrygghet, hälsa och livslångt lärande som en del av sina riktlinjer för bolagsstyrning? Dessa sammanfattade aspekter inkluderar socialt ansvar samt efterlevnad och integritetsstrategier inom företagsetik.
… certifieringar som EMAS och ISO 14001 redan tidigare har gett viktig information om hur hållbarhetsmålen har uppnåtts? Mycket av denna befintliga information kan användas för ESG-rapporteringskriterierna.
… lagtexten som specificerar ESG-rapporteringens form och struktur omfattar mer än 300 sidor med finstilt text?