Yusuf Avci tillträder tjänsten som hållbarhetschef på KLINGER Holding. I vår intervju berättar han om de förändringar han planerar att genomföra när det gäller hållbarhet, socialt ansvar och transparens.
Yusuf, du är välbekant med de operativa processerna på KLINGER, efter att ha arbetat på företaget sedan 1992. Vilka är dina tidigaste minnen när det kommer till hållbarhet?
YUSUF: När jag började som lärling i maskinteknik på KLINGER Fluid Control vid 17 års ålder visste jag inte mycket om de här frågorna. Men redan från start såg jag att KLINGER brydde sig om miljön, kommande generationer och sin personal. Det var till exempel självklart för dem att packningsmaterial skulle vara fria från asbest.
Sedan dess har miljö- och hållbarhetskraven blivit allt strängare. Som hållbarhetschef spelar du en viktig roll inom hela KLINGER-koncernen. Din uppgift är att harmonisera alla företag för att säkerställa ansvarsskyldighet när det gäller deras miljömässiga och ekonomiska fotavtryck. Vilka siffror använder ni för att bedöma detta fotavtryck?
YUSUF: Först och främst kommer fokus att ligga på de miljö- och energiindikatorer som varje bolag inom koncernen ska tillhandahålla. En nyckelfråga här är klimatskyddet. Vi tar en närmare titt på de ton växthusgaser som varje företag släpper ut. Utifrån dessa siffror kommer vi sedan att ha i uppgift att genomföra åtgärder för att minska utsläppen.
Som en del av the Green Deal är vi skyldiga att rapportera våra registrerade utsläpp och de miljöåtgärder som vi vidtar till EU. Men denna fakta och siffror är också av intresse för våra branschpartners. Varför är det så?
YUSUF: För många kunder, men även finansiella investerare, har transparens i miljöindikatorer blivit en nyckelfråga. Det beror ofta på att deras leverantörskedjor har stor inverkan på att de når sina egna klimatmål. Dessutom efterfrågas synliga ESG-faktorer redan vid anbudsförfrågningar. Anbudsgivare som inte kan tillhandahålla dessa siffror kommer inte att betraktas som leverantörer. ESG-efterlevnad ger också företag en konkurrensfördel: ju mer du anstränger dig för miljö, hållbarhet och sociala frågor, desto bättre är dina utsikter för framtida affärer.
På grund av vår företagsstruktur gäller ESG-frågorna för alla dotterbolag i KLINGER-koncernen. Detta beror på att lagen kräver att företag med mer än 250 anställda och en omsättning på mer än 40 miljoner euro ska lämna in årliga ESG-rapporter. Med andra ord, även om ESG-relaterade krav och regler endast gäller företag baserade i Europa, måste alla enheter som tillhör företaget ändå följa reglerna – oavsett var i världen de befinner sig.
KLINGER-gruppen är verksam i över 60 länder över hela världen. Hur är det möjligt att få med dem alla?
YUSUF: Vårt mål är att presentera vårt program för alla berörda företag under 2024 och att öka medvetenheten. Detta är en utmaning eftersom tidsfaktorn är kritisk; rapportering kommer att vara obligatorisk från och med 2026, så vi kommer att behöva siffrorna för föregående år redan nu. Det innebär att 2025 blir det första året som koncernen som helhet måste registrera sina ESG-data. Vi arbetar för närvarande med exakt hur vi ska uppnå detta. Holdingbolaget håller på att utveckla ett ramverk där vi siktar på att få alla företag på rätt spår under 2024 för att börja samla in de uppgifter som krävs.
Du är inte ny på att följa upp konverteringsprocesser av det här slaget. Som produktionschef på KLINGER Fluid Control spelade du redan en nyckelroll i införandet av miljöledningssystemet EMAS. Vad lärde du dig på den tiden som nu spelar in i implementeringen av ESG-rapportering?
YUSUF: När vi genomförde EMAS-certifieringen arbetade vi främst med avfallshantering. Det var inte bara till fördel för myndigheterna, även företaget var angeläget om att eliminera dessa ofta ineffektiva och miljöskadliga produktionsmetoder. Detta innebar också att våra medarbetare var tvungna att tänka om, vilket ibland möttes av motstånd. Det är inte förvånande, med tanke på att motstånd mot förändring ligger i människors natur. Min strategi var då att prata med människor. Öppen kommunikation är det enda sättet att ändra åsikter och skapa ömsesidig förståelse.
I din roll som hållbarhetschef ingår förutom att öka medvetenheten även att du förmedlar en hel del kunskap: rapporteringsreglerna är komplexa och omfattar både ekonomiska och miljömässiga frågor, såsom transparens i finansiella investeringar. Hur förbereder du dig för detta?
YUSUF: Sedan början av september har jag utbildat mig till CSR (Corporate Social Responsibility) och hållbarhetschef. Denna utbildning syftar till att ge en grund och verktyg för att utveckla eller utöka ett företags hållbarhetsstrategi. Detta gör det möjligt för företaget att bidra till en positiv social, miljömässig och ekonomisk utveckling på medellång och lång sikt.
Inom ESG-rapportering får jag stöd av min kollega Ines Weikl som har många års erfarenhet av redovisning och rapportering. Ines stöd kommer att bidra till att säkerställa vår efterlevnad av rapporteringskraven i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och EU:s taxonomiförordning.
Med vår samlade kompetens och breda erfarenhet täcker vårt team hela spektrat av hållbarhetsfrågor.
Inom koncernen kommer du att behöva hantera en rad underliggande förhållanden: produktionen av packningsark, som använder kemikalier och plast, följer andra lagar än tillverkningen av ventiler, där huvudråvaran är metall. Vad kommer du att fokusera på inom varje område?
YUSUF: Inom ventilproduktionen kommer den cirkulära ekonomin att vara vår främsta hävstång. Målet är att återvinna material och återföra dem till produktionscykeln. En annan viktig aspekt i detta sammanhang är renovering; vi är övertygade om att ventiler kan få nytt liv med rätt expertis. KLINGER har alltid haft ett gott rykte när det gäller kvalitet och lång livslängd, så vi kan helt klart skryta med våra produkters långa livslängd. Med en liten ansträngning kan ventiler som tagits ur drift återställas till funktionsdugligt skick igen. Vi har redan slagit in på den vägen och vill skynda på utvecklingen.
Vilka möjligheter ser du inom tätningstekniken, där användningen av miljöskadliga kemikalier fortfarande är vanligt förekommande?
YUSUF: Vi har redan kommit långt på vår anläggning i Gumpoldskirchen, till exempel, med introduktionen av hållbara lösningsmedel. Med våra KLINGERSIL-packningsark som är 14 % återvinningsbara bidrar KLINGER Dichtungstechnik i hög grad till att minska resursförbrukningen. Vårt mål är att ytterligare optimera dessa metoder, och att identifiera och etablera synergier för de andra företagen.
Arbetarskyddet är en viktig del av den sociala komponenten i ESG-principerna. Hur kan arbetsförhållandena förbättras överlag?
YUSUF: Vi håller ett vakande öga på ergonomin på arbetsplatsen, särskilt i produktionen, där många aktiviteter innebär att lyfta och flytta komponenter eller material. Målet måste alltid vara att våra medarbetare inte ska behöva kämpa med att lyfta eller flytta något. Att använda automation och maskiner för att göra de tunga lyften kan göra stor skillnad här. Vi strävar också efter att automatisera materialhanteringen för att avlasta medarbetarna från monotona arbetsuppgifter. Dessa sociala aspekter ingår också i ESG-rapporteringen.
På KLINGER ser vi också till kommande generationer. Det kan du till exempel se i våra utbildningsverkstäder, där jag själv började som lärling på KLINGER Fluid Control. Vi har återinfört den här utbildningen, komplett med interna karriärmöjligheter.
En sista fråga: Vad är poängen med ESG?
YUSUF: ESG-efterlevnad är ett viktigt verktyg för att uppnå EU:s klimatmål att bli koldioxidneutralt senast 2050. Europa skulle då bli den första kontinenten som slutar släppa ut växthusgaser. Vi på KLINGER vill bidra till detta mycket ambitiösa mål genom att agera hållbart.
Tack!