Christoph Segalla, projektledare för en av Europas största värmepumpar vid Wien Energie i Wien
KN: Herr Segalla, tack för att du tog dig tid till den här intervjun. Kan du börja med att berätta lite om ursprunget till projektet?
CS: Med glädje. Historiskt sett är vår fjärrvärme främst beroende av gas för att betjäna sina kunder. Att hitta sätt att motverka ett alltför stort beroende av detta fossila bränsle och att föra fler förnybara energikällor till energimixen är bland de viktigaste prioriteringarna för Wien Energie för att stödja energiomställningen och för att också minska koldioxidutsläppen. Och det är därför vi kom på idén om den storskaliga värmepumpen.
KN: Kan du berätta om värmepumpens arbetsprincip?
CS: Den installeras för närvarande vid vårt kraftvärmeverk i Wien-Simmering. I huvudsak använder den kylvattnet i kraftverket, i vilket den oanvändbara värmen från kraftvärmeprocessen leds, som dess värmekälla. Vår storskaliga värmepump består av två identiska enheter, var och en med sin egen slutna kylkrets. Köldmediet absorberar den omgivande värmen via en värmeväxlare, komprimeras med hjälp av en elektriskt driven kompressor och värms upp. Köldmediet återgår sedan till sin flytande fas och den genererade spillvärmen matas in i fjärrvärmevattnet. Från och med en temperatur på 6 ° C kan vi också använda “Donaukanal” (en reglerad sidoarm av Donaufloden) som värmekälla för att generera värme över 90 ° C.
KN: Av intresse pratar vi trots allt om en storskalig värmepump, hur stor är den?
CS (skrattar): Definitivt större än din genomsnittliga hushållsapparat. Som jag redan har förklarat består vår lösning av två identiska värmepumpar. De har en rektangulär form och är 20 meter långa, 8 meter breda och deras höjd är också 8 meter. Deras vikt kan faktiskt bli en ännu mer imponerande siffra – var och en av pumparna väger 180 ton, så vi pratar om en sammanlagd vikt på 360 ton.
KN: Nu låter det som en utmaning i sig. På tal om vilka, kan du berätta för våra läsare hur långt projektet hittills har kommit och vilka utmaningar man möter i ett sådant projekt?
CS: Efter vår banbrytande ceremoni i november förra året har vi nästan slutfört hela byggfasen. När det gäller rörsystemet är vi i slutmonteringsfasen och arbetar också med återstående kabeldragning och isolering. Som en följd av detta är vi övertygade om att vi kommer att kunna slutföra konstruktionen i mitten av augusti och sedan börja idrifttagningsfasen, som börjar med kall idrifttagning.
En av flera KLINGER Ballostar KHSVI kulventiler, från DN 250 till DN 400, installerade på värmepumpen
KN: Och de utmaningar du stött på?
CS: Först och främst måste du förstå att detta är det första stora värmepumpsprojektet som vi någonsin har genomfört, vilket innebär att detta också var ett nytt område för oss och krävde noggrann planering. De ovannämnda dimensionerna utgjorde också en utmaning eftersom värmepumparna måste installeras i en befintlig byggnad, en tidigare turbinhall, med hjälp av speciella tunga kranar. Bland annat var vi tvungna att ta bort den gamla turbinkärnan och stärka byggnadens marknivå för att den skulle bibehålla vikten på 360 ton.
KN: Och vilken roll spelade KLINGER i projektet?
CS: KLINGER, i detta fall KLINGER Gebetsroither, har varit vår föredragna packnings- och ventilpartner, särskilt för våra överföringsrörledningar, i många år. De produkter vi använder erbjuder oss många fördelar, som går långt utöver deras högsta kvalitet. Till exempel är deras design en perfekt matchning för våra krav, de har en robust ventil med fullt genomlopp som resulterar i mindre friktionsförlust och de kännetecknas av utmärkta tätningsegenskaper. I det här projektet litar vi på KLINGER KHI kulventiler vid gränssnitten till fjärrvärmesystemet såväl som inom värmepumparna. Dessutom använder vi KLINGER PSM-packningar för våra applikationer.
Video KHI
KN: Är du nöjd med de produkter som tillhandahålls?
CS: Absolut, som sagt, de passar perfekt. Jag vill också nämna det utmärkta samarbetet vi haft under projektets gång. Vi var tvungna att ställa in några mycket snäva tidsfrister och KLINGER levererade på sitt vanliga, professionella sätt och var alltid redo och villiga att tillhandahålla sin expertis i alla frågor som rör vätskekontroll, varhelst det krävdes. Som en konsekvens ser jag redan mycket fram emot att vår storskaliga värmepump startar i standarddrift i slutet av året.
KN: Kan du som avslutning berätta för våra läsare om den prestandaklassificering som din storskaliga värmepump kommer att ha?
CS: Ja. Efter att den har slutförts kommer värmepumpen att ha en prestanda på 10 000 KWh. Det kommer att ge cirka 25 000 standardhushåll fjärrvärme från en förnybar källa och kommer att hjälpa oss att spara cirka 40 000 ton koldioxidutsläpp på årsbasis.
KN: Tack för intervjun.