Den österrikiska packningstillverkaren KLINGER Dichtungstechnik tillverkar sina modifierade PTFE-packningar under varumärket KLINGER®top-chem. För att förbättra sitt produktutbud och för att ge kunderna ytterligare fördelar investerar företaget nu i en regenerativ termisk oxidationsanläggning. Det kommer att säkerställa att inga lösningsmedelsrester släpps ut och att spillvärme kan matas tillbaka till processen.
Besökare på KLINGERs huvudkontor i Gumpoldskirchen i södra Österrike, har garanterat märkt att en ny byggnad håller på att byggas bredvid vägen som går parallellt med lokalerna. “Det är här vår nya regenerativa värmeoxidationsanläggning kommer att finnas”, bekräftar Michael Sautter, VD (kommersiell) för KLINGER Dichtungstechnik. Anläggningen, som har ungefär samma storlek som ett enfamiljshus, börjar redan ta form. Designad av den industriella förbränningssystemexperten CTP-DUMAG, en granne till KLINGER-koncernen, bygget slutfördes under första kvartalet 2020.
Ernst Schäfer är KLINGER Dichtungstechniks verkställande direktör (teknik). Han ansvarar för de tekniska detaljerna i projektet. ”Vår nya tillverkningslösning inkluderar nya processtekniker och vi har också utvecklat högpresterande härdnings- och sintringsugnar för att uppnå våra mål.
Anledningen till vår regenerativa värmeoxidationsanläggning är dock ett nytt lösningsmedel som vi har introducerat. Vår tidigare version började nå sina operativa gränser, vilket resulterade i att flaskhalsar och processeffektivitetspotentialer inte realiserades, förklarar han och tillägger: “Det är därför vi bytte.” Österrikes miljölagar föreskriver dock att detta smörjmedel måste avlägsnas från den råa gasen som främst skapas vid härdning av PTFE-arken.
“Vi hade två alternativ,” minns Ernst Schäfer, “antingen att välja en värmeoxidationslösning eller ta vägen till regenerativ termisk oxidation.” Även om båda alternativen ger de lagligt nödvändiga resultaten, framhöll beräkningsmodeller snabbt ett antal fördelar som talade högt till förmån för en regenerativ strategi. “Investeringskostnaderna var visserligen betydligt högre”, säger Schäfer,” i fördelarna fann vi dock lägre driftskostnader, signifikant minskade koldioxidutsläpp och mindre termiskt energibehov.”Det senare förklaras förresten av den förbättrade spillåtervinningen, vilket innebär att mer överskottsvärme kan matas tillbaka till processen.
Från vänster: Michael Sautter, VD (kommersiell) för KLINGER Dichtungstechnik, Robert Schröger, VD för CTP-DUMAG och Ernst Schäfer, VD (teknik) för KLNGER Dichtungstechnik framför den regenerativa termiska oxidationsanläggningen
Under regenerativ oxidation överför gasen, som redan är lösningsmedelsfri, värmen till en regenerator, som i sin tur värmer den råa gasen vid en medeltemperatur på cirka 180 till 200°C.
Regeneratorerna själva består av keramiska ”celler”, som kan användas för att lagra värme. En mindre del av lösningsmedelsavlägsnandet sker redan vid regeneratorerna. Majoriteten av oxidationsprocessen äger dock rum i brännaren. ”Värmeåterföringssiffran från den regenerativa termiska oxidationsprocessen är betydligt högre än den som erbjuds genom termisk oxidation.
Vi behöver faktiskt bara mycket låga volymer naturgas för att antända brännaren – tempereringsprocessen är nästan autotermisk, förklarar Schäfer. Genom att avsluta sin rundtur i de tekniska höjdpunkterna påpekar Ernst Schäfer också den extra återvinnaren, som förvärmer den primära luften: ”Efter att den passerat genom regeneratorn överför den renade gasen sin värme till den primära luften, vilket ytterligare minskar energibehovet av den totala torkprocessen.”
Förutom betydande energibesparingar sparar detta också en betydande mängd koldioxid: Vid en driftskvalitet på 100 procent uppgår besparingen till mer än 150 ton per år.
Ernst Schäfer
Michael Sautter och Ernst Schäfer är båda nöjda med utvecklingen av sin nya anläggning. ”Vi ser väldigt mycket fram emot att visa våra kunder resultatet av vår omdesignade tillverkningsprocess för KLINGER®top-chem-produktionen,” förklarar Michael Sautter, ”Som en underhållsfri packning som inte åldras är det definitivt en lösning för industrier där absolut hållbarhet och extremt lång livslängd är ett måste: till exempel inom fjärrvärme. ”