Manöverdon är avsedda för huvudsakliga funktioner: on/off eller reglering.
– On/off är helt enkelt till för att öppna och stänga en ventil.
– Vid reglering rör sig ventilen i flera olika lägen, mellan öppet och stängt, för att släppa igenom rätt mängd media.
– Manöverdonet kan även justeras in så man får t.ex. långsam eller snabb stängning.
Utvecklingen har, inte så överraskande, gått till att det idag är en majoritet av automatisering på kulventilerna på en anläggning. Om man ser till specifika branscher ser det dock lite annorlunda ut, där exempelvis oljebolagen fortfarande har en majoritet av manuellt hanterbara kulventiler. Papper och cellulosa däremot har närmare uppemot 80% automatiserade kulventiler på sina anläggningar.
Läs mer om vad du bör tänka på i vår guide ”Så väljer du rätt kulventil” som tar upp allt från materialval och montering till manövrering och driftsäkerhet.
Gratis guide – ”Så väljer du rätt kulventil”
Tillgången styr valet av manöverdon
Det finns tre varianter av manöverdon: pneumatiska, elektriska och hydrauliska. Det vanligaste för att automatisera ventiler är att använda pneumatiska manöverdon, vilket innebär att de drivs av luft. Om det inte finns tillgång till luft så brukar valet istället bli eldrivna manöverdon. För anläggningar inom exempelvis fjärrvärme där det krävs riktigt stora ventiler, förekommer även hydrauliska manöverdon för vissa positioner.
När du ska välja rätt manöverdon för din kulventil så är det alltså tillgången till luft eller el som styr generellt sett. Har du en vana av att hantera ett visst manöverdon sedan tidigare kan det även kännas tryggt att välja samma igen. Ser man till det ekonomiska så är pneumatiska manöverdon mer fördelaktiga, men om det krävs en investering i ett tryckluftaggregat på grund av att det saknas tillgång till luft så kan det bli en mer kostsam lösning och då kan elektriska manöverdon vara ett bättre val.
Elektriskt manöverdon
Ett elmanöverdon hanterar ventilens on/off- och regleringsfunktion. Manöverdonet roterar ventilen vilken då påverkar flödet i ledingen där ventilen sitter. Elektriska manöverdon används för att en ventil ska öppnas, regleras eller stängas.
Pneumatiskt manöverdon
Inom svensk processindustri är det vanligaste sättet att automatisera en 90°-ventil genom ett pneumatiskt manöverdon. Dessa delas upp i två huvuddelar, dubbel- (DA) och enkelverkande (SR). Ett dubbelverkande don kräver luft för att både stänga och öppna, medan ett enkelverkande don behöver luft endast från ett håll, eftersom det andra hållet hanteras av en fjäder. Generellt kan sägas att dubbelverkande (DA) klarar högre moment vid mindre don-storlekar, medans du behöver gå upp i don-storlek för att få samma moment med fjäderretur (SR).
Hydrauliska manöverdon
Ett hydrauliskt manöverdon är i stort en vridcylinder, som reglerar ventilen från öppen till stängd genom att trycka in olja genom donet med hjälp av en hydraulpump. Manöverdonet består av vridcylindern, en spindeladapter och en montageadapter. Hela paketet monteras sedan vanligen på ventilens toppfläns.
Valet av manöverdon till din kulventil
Du har kanske en ganska klar bild av vad du behöver för kulventil och manöverdon anpassad för din anläggning. Det kan ändå vara rätt komplicerat att få till det absolut bästa valet för dig, eftersom det är många andra komponenter som styr detaljerna i produktvalen och därför är vi alltid tillgängliga för rådgivning.
Läs mer: Välj en driftsäker kulventil – tätningssystemets viktiga uppgifter