Operatörer av vätessystem ställer allt högre krav på pålitlig täthet hos packningar. KLINGER Dichtungstechnik kan nu erbjuda kunder detaljerade egenskapsdata baserade på noggranna testprocedurer.
För att göra flänsanslutningar “beräkningsbara” har KLINGER Dichtungstechnik utvecklat teststandarder som anger hur specifika täthetsegenskaper ska fastställas. En av de viktigaste standarderna är EN 13555, som beskriver täthetstester, inklusive ett test med helium som testgas vid ett inre tryck på 40 bar (580 psi). KLINGER Dichtungstechnik har redan publicerat många datablad för sina produkter med karaktäristiska värden som kan användas för att beräkna flänsanslutningar.
Säker tätning för väteapplikationer: omfattande tester
För att ge kunderna extra trygghet vid flänsanslutningar för väteapplikationer har KLINGER Dichtungstechnik utfört ett stort antal EN 13555-tester med helium vid de lägsta nödvändiga komprimeringsvärdena. Dessutom har väteprovningar genomförts externt i samarbete med en ackrediterad partner.
De testade materialen inkluderar:
>> KLINGER top-chem 2000
>> KLINGER top-chem 2000soft
>> KLINGER top-chem 2003
>> KLINGERSIL C-4240
>> KLINGERSIL C-4400
>> KLINGERSIL C-4430
>> KLINGER CompenSil
”Eftersom vi inte har möjlighet att testa med väte på plats av säkerhetsskäl, har vi låtit ett ackrediterat labb utföra dessa tester. ”, säger Benjamin Floegel, chef för materialprovningslaboratoriet på KLINGER Dichtungstechnik. För varje packningsmaterial togs fyra DN40/PN40-provkroppar ut direkt bredvid varandra från ett ark med tätningsmaterial. En packning vardera testades i KLINGERs testlaboratorium med helium vid 10 och 40 bar (145 till 580 psi). De andra två packningarna testades i de ackrediterade testlaboratorierna hos amtec Messtechnischer Service, också vid 10 och 40 bar (145 till 580 psi), med väte som medium.
Helium som testgas: säkert och pålitligt
Den färg- och luktlösa inerta gasen helium har en atomradie som liknar vätemolekylens (H2), som består av två väteatomer. Även om helium, precis som den mycket brandfarliga vätgasen, kan passera genom små öppningar och kanaler är den ofarlig. Det är därför Benjamin och hans team kan hantera det i sitt eget laboratorium och utföra precisionstester av packningar. ”För att ta reda på hur KLINGERs högkvalitativa packningsmaterial beter sig mot väte under samma förhållanden har vi utfört tester där vi jämfört olika KLINGER-tätningsmaterial”, säger Benjamin.
“När resultaten från vätetesterna kom tillbaka blev vi positivt överraskade – de var nästan identiska med resultaten från heliumtesterna.”
– Benjamin Floegel, chef för materialprovningslaboratoriet på KLINGER Dichtungstechnik.
PTFE-packningar överträffar förväntningarna
”För användare och våra kunder innebär detta att flänsanslutningar för vätgasapplikationer kan utformas med hjälp av de befintliga täthetsparametrarna för helium – det är en stor fördel”, säger Benjamin.
Graferna nedan visar likheten mellan helium och vätgas i avläsningarna – mer information finns tillgänglig på begäran:
Testerna visade på en annan fördel: alla testade PTFE-material från KLINGER gav betydligt bättre resultat vid 10 och 40 bar (145 till 580 psi) väte än vid motsvarande tester med helium.
Detta kan tydligt ses i diagrammet för KLINGER top-chem 2003:
Med väte som blir allt vanligare som energibärare kan KLINGER Dichtungstechnik dra nytta av sin expertis. Pålitliga packningar är avgörande inom många industrier – från kemi och energi till mobilitet.
“Inget är hundraprocentigt läckagesäkert. Men baserat på våra resultat kan vi nu tydligt visa vilka täthetsklasser som kan uppnås vid olika kompressionsvärden med våra produkter för vätgas.”
Benjamin Floegel är mycket nöjd med de positiva resultaten av läcktesterna.
Vanliga frågor (FAQ)
>> Hur testas packningar hos KLINGER Dichtungstechnik?
Alla batcher genomgår omfattande tester, inklusive kemisk resistens, läckagemätningar och termiska samt mekaniska tester. Vi utför också standardiserade och specialanpassade tester för att erhålla karaktäristiska värden.
>> Hur mäts läckage vid tester?
Beroende på teststandard används olika metoder, som till exempel differenstryck och helium-masspektrometri. För andra tester används gasburetter eller termiska flödesmätare.
Visste du att…
>> …Alla testade packningar hade geometri DN40/PN40, med en ytterdiameter på 92 mm och innerdiameter på 49 mm.
>>…EN 13555-standarden kräver specifikt täthetstester med helium, eftersom det är säkert att använda jämfört med det mycket reaktiva och brandfarliga vätet.