KLINGER Dichtungstechnik byter till miljövänliga lösningsmedel, vilket bidrar till att minska koldioxidavtrycket från produktionen av packningsark.
Om du någonsin har haft tuggummi som fastnat på skosulan kan du föreställa dig problemet med att hantera elastomerer. När KLINGER Dichtungstechnik tillverkar packningsark används stora mängder av det klibbiga materialet. Utmaningen är att förhindra att det fastnar på behållare, verktyg och maskiner. För att klara det behövs lösningsmedel, och då är det oftast etanol som används. Men nu har vi lyckats implementera en miljövänligare lösning.
Vid tillverkningen av packningsmaterialet flödar etanol i en sluten krets. Den färglösa, mycket brandfarliga vätskan kan återanvändas för alltid efter att den har varit i kontakt med elastomeren, vilket gör den helt återvinningsbar. Men med tiden uppstår avfall och avdunstningsförluster, vilket gör att kretsen måste fyllas på med 40 000 liter etanol per år. KLINGER Dichtungstechnik har tidigare använt etanol av fossilt ursprung, men övergick i augusti 2023 till ett hållbart alternativ: bioetanol.
KLINGERSIL-produkter sparar 100 ton CO2
Stephan Piringer, chef för hälsa, säkerhet och miljö (HSE) på KLINGER Dichtungstechnik
Bioetanol har i princip samma kemiska sammansättning som fossil etanol och kan användas utan att man behöver göra några förändringar i produktionsprocessen. Stephan började fundera på att hitta ett alternativ till fossil etanol för fem år sedan, men vid den tidpunkten misslyckades projektet på grund av brist på tillförlitlig försörjning.
Minska koldioxidavtrycket
Efter att ha hittat ett bioraffinaderi som kan leverera de volymer som krävs, har Stephans vision äntligen blivit verklighet. KLINGER Dichtungstechnik får sin bioetanol från en österrikisk tillverkare som ligger bara cirka 300 kilometer från produktionsanläggningen i Gumpoldskirchen. “Genom att köpa från en regional leverantör undviker vi att exploatera utvecklings- och tillväxtländer samtidigt som vi stärker vår inhemska ekonomi”, säger Stephan.
Bioetanol tillverkas av träavfall med hjälp av biologisk-kemiska processer som omvandlar cellulosan till etanol, och produktionen är exceptionellt miljövänlig. Det faktum att endast träavfall från hållbart förvaltade österrikiska skogar används som råmaterial förbättrar miljöbalansen ytterligare. Stephan förklarar: “Inget träd fälls specifikt för att producera bioetanol: Vi drar uteslutande nytta av den effektiva användningen av restmaterial.”
Stephan Piringer, chef för hälsa, säkerhet och miljö (HSE) på KLINGER Dichtungstechnik
Faktaruta
Lösningsmedel
Etanol är bara ett av flera lösningsmedel som används vid tillverkningen av gummibundna fibermaterial hos KLINGER Dichtungstechnik. Lösningsmedlen tillsätts den viskösa, gummiartade våtväven så att den förblir bearbetningsbar och inte klibbar. Säkerheten är här särskilt viktig, eftersom etanol är ett rent kemiskt ämne och därmed mycket lättantändligt. Därför har produktionsanläggningarna hos KLINGER Dichtungstechnik en explosionssäker design.
Att förbättra hållbarheten är en prioritet på anläggningen för KLINGER Dichtungstechnik i Gumpoldskirchen, Österrike.
Faktaruta
Visste du att …
>> … att KLINGER Dichtungstechnik producerar cirka 3 200 ton CNAF-arkmaterial (Compressed Non-Asbestos Fiber) per år? De tillverkas med hjälp av kalandrar och deras exakta sammansättning är optimerade för mekanisk, kemisk eller temperaturbeständighet, beroende på deras avsedda användning.
>> … att bioetanol, som används vid tillverkningen av tätningsskivor, är särskilt miljövänligt eftersom det framställs av industriellt träavfall och därför inte konkurrerar med åkermark som används för odling av livsmedel eller djurfoder?
>> … att tillgången på bioetanol har ökat kraftigt sedan covid-19-pandemin upphörde? Under pandemin var industrins produktionskapacitet helt uppbunden av tillverkning av desinfektionsmedel, som också är etanolbaserade.
>> … att etanol har den perfekta balansen av kemiska egenskaper för att optimera bearbetningsegenskaperna hos elastomerer? Tekniken för att producera och återvinna detta lösningsmedel har undersökts och fulländats under många år och används i stor utsträckning inom processindustrin idag.
>> … att bioetanol även tillsätts i fordonsbränslen? Bensin kan innehålla upp till tio procent av denna tillsats. Du kan identifiera detta bränsle vid pumpen genom beteckningen E10. Syftet med att tillsätta bioetanol i bränslet är att minska koldioxidutsläppen från fordonsmotorer.